Clubweekend Drenthe

Clubweekend Drenthe van vrijdag 03-05 t/m maandag 06-05-2013

De voorbereiding voor de fietsroutes

Ik had kort tijd voor we zouden vertrekken een afspraak gemaakt met Hans Dekker omdat Hans vele jaren in Oosterhesselen heeft gewoond en de streek en de mooie fietsroutes goed kent. Ik had een kaart van Drenthe en een schrijfblok meegenomen naar Kamperland. Hans gaf op de kaart de route aan die we zaterdag zouden fietsen en ik noteerde alle gegevens. (Hans en Sonja konden niet mee met het clubweekend omdat ze dan in Argentinie waren.)  Het was de bedoeling om een route van ongeveer 135 km te maken voor de Zaterdag maar toen ik de route intekende op de computer in Basecamp kwam ik aan 175 km. Er moest dus wat geknipt en geplakt worden om tot een acceptabel aantal kilometers te komen. In plaats van onderlangs Hoogeveen heb ik de route bovenlangs Hoogeveen laten lopen en de voormalige woonplaats van Hans en Sonja Oosterhesselen viel hierdoor ook buiten de route die nu op 137 km uitkwam. Voor de vrijdagmiddag had ik nog een kleine route gemaakt van 48 km richting Stadskanaal en voor de zondag 63 km naar Westerbork. Daarna de routes op de Garmin gezet en nog een routebeschrijving als backup gemaakt.

Vrijdag 3 mei

Op vrijdagmorgen rond 10 uur kwam Thijs mij ophalen in Kats. Het was mooi weer en nadat de bagage en de fiets geladen was vertrokken we richting Drenthe. Onderweg in de buurt van de Utrechtse Heuvelrug reden we Willy en Mariel voorbij. Na een korte koffiestop onderweg werd de reis voortgezet en om 13.45 uur kwamen we bij Camping Bungalowpark het Drouwenerzand in Drouwen. (het was behoorlijk druk onderweg en we hadden nog langzaam rijdend verkeer door wegwerkzaamheden.) Het is een behoorlijk eind rijden, 311 km vanaf Colijnsplaat via Kats.

Na aankomst eerst de auto geparkeerd en daarna gemeld bij de Receptie, maar om 14.30 uur kregen we de sleutel pas. Inmiddels was Daaf, Yvon, Maik en Rick er ook en Bram, Lineke en Jalysa kwamen ook net aan met de Caravan. Gert, Maaike, Nienke en Michiel waren al een dag eerder gegaan en hadden 1 nacht in het Hotel op de camping geslapen omdat het huisje niet eerder vrij was. We spraken af dat we om 15.30 uur nog een rondje zouden gaan fietsen omdat het Diner om 19.00 uur gepland was.

Na een telefoontje naar Annemie bleek dat ze om 14.30 uur nog in Kortgene waren omdat Yolanda problemen had met de aansluiting van de fietsendrager en nog langs de garage was. (Yolanda heeft pas een andere auto en de aansluiting is niet altijd universeel)

route vrijdag 3 mei clubweekend Drenthe
route vrijdag 3 mei clubweekend Drenthe

Mariel en Willy die in een Hotel in Gasselte verbleven op ongeveer 2 km van het vakantiepark waren al op de fiets naar Drouwenerzand gekomen. We verzamelden bij Bram en Jan v. Iwaarden stond met zijn Camper naast Bram. Toen Bram en Jan klaar waren vertrokken we met zijn achten voor een klein rondje door het vlakke landschap richting Stadskanaal en Nieuw Buinen. Verder richting 1e Exloermond en Tweede Exloermond naar Exlo. Het laatste stukje van Exlo naar Borger ging door de Boswachterij Exloo. Wij reden over een mooi geasfalteerd fietspad mag zagen een pad ernaast met stenen en wezen Bram op het pad. Bram ging in volle vaart over het pad, maar zijn band kon daar toch niet goed tegen (stootlek) omdat er soms behoorlijk hoogteverschil in de stenen zat.

naast het fietspad lag meerdere keren een mooie stenenweg voor Bram
naast het fietspad lag meerdere keren een mooie stenenweg voor Bram
Bram heeft zijn eerste lekke band dit weekend er zouden er nog een paar volgen
Bram heeft zijn eerste lekke band dit weekend er zouden er nog een paar volgen

Met de hulp van Willy en een nieuw binnenbandje gingen we richting Drouwen en na een lekkere douche  verzamelden we even na 19.00 uur om te gaan eten bij Robin Hood net buiten het park. Annemie en Yolanda waren inmiddels ook gearriveerd. Het eten smaakte prima en het personeel was erg vriendelijk.

Zaterdag 4 mei

Om 9.30 uur verzamelden we voor Robin Hood net buiten het vakantiepark. Annemie, Yolanda, Mariel, Willy, Bram, Gert, Jan van Iwaarden, Daaf, Thijs en Kees. Thijs en Kees waren in een shirt met korte mouwen, maar toen de rest in lange mouwen aankwam heeft Thijs ze toch ook nog maar opgehaald. De zon scheen al maar in het begin konden de mouwen nog wel aan. De Garmin werd gestart om de route te volgen die eerst noordelijkwestelijk zou gaan richting Rolde (landelijke fietsroute) om bovenlangs Assen te gaan, we kwamen daarbij door het Nationaal park Drentsche Aa. Verder richting Veenhuizen waar we langs de bekende inrichting kwamen, het eerste gedeelte hadden we de wind tegen op de stukken dat we onbeschut fietsten. Vervolgens zakten we af naar Appelscha waar we bij de plaatselijke Bakker koffie met gebak hebben genuttigd. Willy was eerst van plan om zelf een kortere route terug te fietsen, maar omdat we vanaf Diever de wind in de rug zouden hebben en het leuker is om met zijn allen te fietsen. (het gaat er tenslotte om te genieten van de mooie route en niet om een hoge gemiddelde snelheid te halen in het clubweekend) Vanaf Appelscha kwamen we door het Drents Friesche Wold richting Diever. De stop was gepland in Diever  bij Cafe Restaurant Keernpunt na ongeveer 65 km en het terras lag in de zon, ondanks dat het druk bezet was hadden we nog plaats voor iedereen. Ik had dit op internet opgezocht en de route daar langs laten lopen, er was voor iedereen keus genoeg. Na de stop gingen we richting Dwingeloo door de Boswachterij Dwingeloo en daarna richting Weijster naar de VAM-Berg. Helaas was deze afgesloten, dus geen klimmetje maar verder  richting Nieuw Ballinge, daarna door de Boswachterij Sleenerzand en Boswachterij Schoonloo richting Grolloo. Bij Grollo hebben we nog gestopt om wat te drinken. Daarna zijn we door het Drouwenerveld weer naar vakantiepark Drouwenerrzand gegaan. Het was een schitterende route van 143 km door prachtige natuurgebieden. Na een lekker douche hadden we afgesproken bij het huisje van Yolanda en Annemie en er was Chinees eten besteld in Borger wat bezorgd werd bij Drouwenerzand. De tent hoefde niet opgezet te worden omdat het huisje ruim was en ondanks het mooie weer is het s’avonds toch fris in zo’n tent en Chinees is weer eens wat anders dan barbecueën en ook makkelijker voor iedereen. De achterblijvers die niet gefietst hadden hebben zich deze dag ook vermaakt in de attracties op het park met onbeperkt friet, fricandellen en ijs eten en met de boomwandeling door de toppen van de bomen.

936981_444987348926180_1734367764_n

308524_444987178926197_1433860843_n

route zaterdag 4 mei clubweekend Drenthe
route zaterdag 4 mei clubweekend Drenthe
Met nog ongeveer 10 km te gaan nog even wat drinken op een terrasje in Grollo
Met nog ongeveer 10 km te gaan nog even wat drinken op een terrasje in Grollo

Na het eten hebben we nog wat gedronken voordat we ons eigen huisje/caravan/camper weer opzochten. De volgende dag bleek dat sommigen toch wel een grote omweg hadden genomen. (Jan, Bram) en (Thijs, Kees) terwijl Thijs toch geen alcohol drinkt.

Zondag 5 mei

Op zondag zouden Daaf en Yvonne en Gert en Maaike met hun gezin op stap gaan naar een bevrijdingsfestival in de buurt en Bram ging s’middags met Lineke en Jalysa naar een rommelmarkt in de buurt. Bram ging s’morgens nog mee een rondje fietsen met Annemie, Yolanda, Thijs, Jan van Iwaarden en Kees maar wilde op tijd terug zijn om s’middags naar de rommelmarkt te gaan.

Kees had voor zondagmorgen een route van ongeveer 60 km uitgezet die richting Westerbork zou gaan. We gingen eerst richting Gasselte om een mooi stukje door het Gasselerveld en Drouwenerveld te fietsen wat we nog niet eerder gefietst hadden. We kwamen ook nog langs Amen waar Gert op vrijdag een leuk cafe gezien had en daarna kwamen we langs Westerbork. De vele bloemen die bij het monument lagen i.v.m. 4 mei was indrukwekkend en nadat Bram weer een lekke band had werd het tijd voor een bakje koffie met gebak/pannekoek op een terassje in de zon in Schoonoord. Daarna kwamen we nog door Boswachterij Schoonloo, en Boswachterij Exloo. Bij Borger aangekomen moest Annemie nog pinnen en toen we stonden te wachten zagen we een leuk terras in de zon en besloten daar nog een poosje te vertoeven. Bram moest op tijd terug zijn en kon zelf de weg wel vinden vanaf Borger, hij heeft nog even flink gas gegeven naar Drouwenerzand hoorden we later. We zaten lekker in de zon bij fietscafe VanSlag toen Daaf en Gert met de rest van de familie voorbijkwamen richting bevrijdingsfestival in Orvelte. We hebben nog wat gedronken en een broodje bal gegeten (mini boterhammen bij de bal) en enige tijd op het terras gezeten voordat we weer naar Drouwenerzand terugkeerden om daar op het terras bij het huisje ook nog van de zon te genieten.

route zondag 5 mei clubweekend Drenthe
route zondag 5 mei clubweekend Drenthe

 

Thijs met een broodje Bal bij VanSlag in Borger (let op de boterhammen)
Thijs met een broodje Bal bij VanSlag in Borger (let op de boterhammen)
Genieten op het terras bij fietscafe VanSlag in Borger
Genieten op het terras bij fietscafe VanSlag in Borger
Lekker biertje gebrouwen door Zware Jongens in Veenhuizen
Lekker biertje gebrouwen door Zware Jongens in Veenhuizen

Toen iedereen weer terug was werd besloten om deze avond in Borger te gaan eten bij Cafe Restaurant ‘t Hunebed. Er werd eerst even verkend om te kijken of er plaats was en dat was geen probleem, maar het zou wel even kunnen duren voordat we konden eten zo werd er gezegd. We besloten om toch naar binnen te gaan, ze hadden een zeer uitgebreide kaart en het was dan ook niet verwonderlijk dat het best lang duurde voordat we konden eten door al de verschillende menu’s.

Maar het was de moeite waard want het eten was prima. Na het eten keerden we weer terug naar Drouwenerzand en maandagmorgen vertrokken we weer naar Zeeland. Mariel en Willy waren Zondag al vertrokken omdat bij Willy een nieuwe pacemaker geplaatst moest worden.

Hunnebedden tegenover Drouwenerzand
Hunnebedden tegenover Drouwenerzand

Drente Clubweekend 009

Ik vond het een schitterend weekend, mede door het mooie weer en de prachtige routes.

 

kees