Fietsweekend Diest

Vrijdag 13 september

Tegen 9 uur stond Thijs voor de deur voor het fietsweekend in Diest (België). Het is de vierde keer op rij dat we een lang weekend gaan fietsen omstreeks half september. Het 1e jaar via Diest naar Valkenburg en op de terugweg via Turnhout weer terug naar Wissenkerke. Het 2e jaar weer België zuidwaarts naar het heuvelland en langs de kust weer terug en vorig jaar eerst naar Waalwijk en daarna naar Nijmegen, vervolgens via Gorinchem weer terug. Dit jaar met vaste standplaats Diest. Het was jammer dat Willy en Mariel er niet bij konden zijn door de valpartij van Willy, hopelijk volgend jaar. De reis naar Diest verliep vlot en na ruim 1,5 uur waren we in Diest, maar om bij het Hotel te komen was nog even een puzzel i.v.m. het eenrichtingsverkeer waar de navigatie geen rekening mee had gehouden. Gerrit en Leo hadden er ook problemen mee maar arriveerden gelijk met ons bij het Hotel. We konden de auto op een afgesloten parking zetten en even later kwam  Hans en daarna Yolanda en Annemie. We konden pas vanaf 14.00 uur op de kamers maar zouden eerst nog een rondje gaan fietsen. Omgekleed bij de auto op de parking en rond 11.30 uur vertrokken we voor de eerste kilometers. Ik had nog geen koffie gedronken en stelde voor om bij Paal van de route af te wijken en koffie te gaan drinken en daarna te lunchen. We stopten bij Brasserie Il Mondo in Paal en na de koffie volgde voor mij Sla-Soep en een broodje gezond. Daar kon ik wel tot het Diner op teren, de soep smaakte uitstekend maar de kop was 2 keer zo groot als de soepkoppen die ik thuis heb en het broodje kon je ook gerust brood noemen met zijn lengte van ik denk 25 cm. Maar dat weten we nog van vorige jaren, in België is het eten uitstekend en krijg je waar voor je geld. Na de lunch zaten we snel weer op de route en moesten we de A13 over natuurlijk ook nog een stukje langs het Albertkanaal, we zijn tenslotte in België. Nadat we de A13 weer hadden overgestoken volgde een mooi stuk door het bos bij Averbode en gingen we richting Zichem (van de serie de heren van Zichem toen er nog mooie programma’s werden uitgezonden en er nog geen commerciële zenders waren) en vervolgens kwamen we weer in Diest na 78 kilometer. Voordat we naar het Hotel gingen hebben we eerst nog een paar lekkere Belgische biertjes gedronken op een terras op de markt in Diest. Deze gewoonte hebben we de volgende dagen ook maar aangehouden.

Kees

vrijdag 13-09-13 78 km
vrijdag 13-09-13 78 km

Zaterdag 14 september

De weersvoorspellingen waren bar slecht, het zou de hele dag gaan regenen. We gingen om half 9 ontbijten en daarna bestudeerden onze routeplanners de verschillende mogelijkheden. Kees had het weer allemaal tot in de puntjes voorbereid met alternatieve routes inclusief. We kozen de meest gunstigste route rekening houdend met de wind en de regen. Patrick liet zich niet afschrikken door de regen en kwam vanmorgen ook naar Diest om met ons mee te fietsen. Het werd een wisselvallige ochtend met miezer en motregen, jasjes aan jasjes uit. Gelukkig was het in mijn hoofd lekker zonnig geen wolkje aan de hemel, ik heb ervan genoten.We reden door een prachtig mooi heuvelend landschap, fantastische uitzichten zaten er tussen. Achteraf heb ik veel spijt dat ik geen foto heb kunnen nemen. Voortaan moeten de mannen maar eens rekening houden met het uitzicht als ze een plas stop willen houden , dan kunnen de vrouwen foto’s maken terwijl zij plassen.(van het mooie uitzicht natuurlijk) Pas na 78 km hadden we onze eerste stop in Hoegaarden en dat was eigenlijk een beetje laat de meesten waren helemaal leeg, de spaghetti smaakte gelukkig heerlijk en iedereen knapte er van op. Ik had als enige het lef om een Leffe te drinken in Hoegaarden. Het weer werd er niet beter op het regende nu echt, na overleg korten we de route in en rijden we weer naar Diest. We hebben alles bij elkaar toch nog iets van 115 km gereden. We gaan iets drinken in een typisch Belgisch oud kroegje, bij “De baas”. Ik leg aan Hans uit waarom dat café zo heet, dat komt omdat Belgen niet graag liegen. Als hun vrouw opbelt omdat ze nog niet thuis zijn van hun werk dan kunnen ze zonder probleem zeggen: Ik zit nog bij de baas. In een restaurant, in de schaduw van de toren worden we verwent met een heerlijk diner. Sommigen nemen na het slaapmutsje in het restaurant toch nog even een afzakkertje in Het Kasteeltje. S’nachts droom ik van kastelen en van mijn ridder op het witte paard.

Annemie Abelshausen

Zaterdag 14-09-13 Hoegaarden
Zaterdag 14-09-13 Hoegaarden

Zondag 15 september

Omdat we zaterdag de route naar Hoegaarden hadden genomen zouden we op zondag de route naar Bilzen nemen en vertrokken we rond 9.30 uur uit Diest. Patrick was blijven slapen en fietste deze dag ook weer mee.  In het begin zij de Mio van Thijs dat we steeds verder van de route afgingen en omdat ik op de Track rij (gekleurde lijn op het scherm) dacht ik dat we de route in de omgekeerde volgorde reden, maar nadat Thijs de Mio opnieuw had opgestart bleken we toch goed te rijden. We zouden tussendoor nog een keer stoppen voor Koffie omdat de lunch in Bilzen gepland was en we niet weer zo lang zonder stop wilden doorfietsen dan de dag eerder. Op de route kwamen we langs een terras  bij de tennisclub van Alken en daar hebben we koffie gedronken met een wafel. (Appelgebak hadden ze niet en een wafel is weer eens wat anders) Daarna ging het verder naar Bilzen, maar alvorens we daar waren had Gerrit zich nog eens over de kaart gebogen en zijn richtingsgevoel en kennis van de wegen moeten aanspreken omdat we 2 keer op dezelfde plaats uitkwamen. Een klein stukje van de route kon niet met de racefiets genomen worden. We moesten bij een Kasteel links (Annemie had er s’nachts nog van gedroomd) en daarna zouden we in Bilzen komen. Het was ontzettend druk omdat er een soort braderie was, maar we vonden nog een plaatsje op een terrasje bij Chopin. Na de lunch vervolgden we de mooie route en omdat er nu niet veel hoogteverschillen meer kwamen richting Houthalen en we over mooie geasfalteerde fietspaden reden die veelal beschut lagen tussen de bossen gaven de koplopers flink gas en zag ik dat we een stuk ruim 36 reden op de Garmin, maar het was toch al tegen zessen voordat we weer op de markt in Diest terechtkwamen na ruim 155 kilometer. Na een paar biertjes zijn we naar het Hotel gegaan om te douchen en daarna hebben we gegeten in Oud-Diest. Het diner smaakte hier ook uitstekend en daarna hebben we nog op een terras gezeten onder de warmte van terrasverwarmers en nog wat gedronken voordat we gingen slapen.

Kees

Zondag 15-09-13 Bilzen 155 km
Zondag 15-09-13 Bilzen 155 km

Maandag 16 september

Na het ontbijt namen we afscheid van Hans, die helaas niet meer mee kon fietsen omdat hij heel veel last had van zijn rug en na het ontbijt terugkeerde naar Kamperland. We hebben nog een klein rondje gefietst (58km) en daarna nog geluncht in Diest voordat we weer terugkeerden naar Noord-Beveland.

Maandag 16-09-13 58 km
Maandag 16-09-13 58 km

Ik vond het weer een geslaagd lang fietsweekend met mooie routes. Voorlopig zullen we het er weer even mee moeten doen omdat we op 2 november het seizoen afsluiten.

Kees