Lang Fietsweekend Drenthe

Ruinenbord

Vrijdag 8 September (1e dag fietsweekend Drenthe)

Om 12.00 uur was iedereen gearriveerd bij Hotel de Stobbe in Ruinen. Paul en Thijs, Hans, Gerrit en Leo, Jan en Ingrid, Yolanda en Annemie en Kees en Ko. We hebben eerst geluncht in Hotel de Stobbe alvorens we zouden gaan fietsen. Er stond een route van 71 km gepland naar de Weerribben, maar omdat het regende hebben we een kortere route gedaan van 50 km (Hunebeddenroute) die Kees nog als alternatief had gedownload i.v.m. de slechte weersvoorspellingen. Na een blik op de buienradar zijn we toch maar om 14.00 uur vertrokken. Volgens de beschrijving voert de tocht langs een aantal hunebedden en langs de rand van natuurgebied Holtingerveld. Ook de Dwingelderbossen tussen Anserden en Ruinen zaten in de route. We vertrokken richting Ansen naar Uffelte. Ko had onderweg problemen met zijn achternaaf en het kwam goed uit dat we in Havelte een fietsenzaak zagen, Vredenburg Tweewielers. Het bleek dat de rubber afdichtingring wat versleten was en door de regen veroorzaakte dat problemen met zijn freewheel van zijn achternaaf. Met wat vet ertussen was het opgelost en werkte het weer zonder problemen. Yolanda en Paul deden ondertussen nog aankopen in de winkel, een nieuw regenjack en daarna gingen we weer verder naar Het Schier en Holtinge. Via de Dwingelderbossen gingen we weer terug naar  Ruinen via het buurtschap Engeland. Terug bij het Hotel hebben konden we op de kamers en hebben eerst een lekkere douche genomen voordat we een lekker biertje hebben genomen in het gezellige spreukencafe. (sommigen hebben eerst nog gezwommen in het zwembad bij het Hotel.) Daarna hebben we heerlijk gegeten in Bistro Vrouwe Swedera van het Hotel.  Het was jammer dat het op de eerste dag zo nu en dan flink regende, maar het was een prachtige route. (Hunebeddenroute van 50 km) De eerste rit van het fietsweekend in Drenthe. (Gelukkig had ik 2 paar schoenen meegenomen zodat ik de volgende dag droge schoenen aan kon doen.)

Route Vrijdag 50 km
Route Vrijdag 50 km

Zaterdag 9 September (2e dag fietsweekend)

Vandaag de 2e dag van het fietsweekend in Drenthe met de Green Mountain Toer vanuit Pesse. Het was de bedoeling om de 120 km tocht te doen en de planning was om 9 uur te vertrekken maar het regende zo hard dat we pas om 10.15 uur uit Ruinen zijn vertrokken na diverse blikken op de buienradar. We wisten niet dat de organisatie de starttijd had verlengd tot 11 uur i.v.m. het slechte weer, maar we zijn toch richting Pesse gereden om te kijken of we nog konden startten. Omdat we later vertrokken zijn en toch nog enkele flinke buien hebben gehad hebben we de 90 km route gedaan en hadden we totaal 108 km terug in Ruinen. Gelukkig hebben we s’middags ook de zon nog gezien tussen de buien door, onderweg was er nog 1 lekke band (Ingrid) en toen begon de zon te schijnen.  Het was jammer voor de organisatie dat er maar 250 a 300 deelnemers waren voor deze mooie tocht. Vorig jaar was het mooi weer en waren er 1500. Terug in Pesse hebben we nog even wat gedronken voordat we weer naar Ruinen zijn teruggegaan. Yolanda, Hans en Ko hebben zich nog gratis laten masseren aan de finish. Op de terugweg naar Ruinen hadden we nog wat regen.

Route Zaterdag Green Mountain Toer 108 km
Route Zaterdag Green Mountain Toer 108 km
Terug in Pesse (Green Mountain Toer)
Terug in Pesse, even een verdiend biertje. (Green Mountain Toer)                           Yolanda, Hans en Ko liggen op de massagetafel)

Zondag 10 September (3e dag fietsweekend)

Zondag was het gelukkig een hele dag droog in Drenthe. We hebben een prachtige route van 141 km gereden door de verschillende Boswachterijen en Nationale Parken. We zijn vertrokken door het Nationaal Park Dwingelerveld naar Spier en vandaar via Wijster en Holthe over de heide van het Scharreveld naar Westerbork. Na een korte omleiding in Westerbork ging de route verder naar Zuidveld en Elp. Daarna door de mooie Boswachterijen van Schoonlo, Odoorn en Exloo naar Borger. Van Borger naar Gasselte kwamen we langs Drouwenerzand waar we in 2014 het clubweekend hebben gehad. Vanaf Gasselte fietsten we door de bossen van het Gasselterveld naar Grolloo, Daar hebben we de lunch genuttigd in de voormalige stamkroeg van Cuby and the Blizzards van Blues Legende Harry Muskee.(Groeten uit Grollo) Bluesvillage

Net nadat we vertrokken waren uit Grolloo had Ko nog een lekke band. Na de gedwongen stop gingen we weer verder door de Boswachterij Hooghalen en het Natuurreservaat Hijkerveld naar Hoogersmilde. Met nog een mooi stukje de provinciegrens over naar Friesland door de Boswachterij Appelscha en het mooie Nationaal Park Drents-Friese Wold langs Wateren en oude Willem naar Diever, Dieverbrug en Dwingelo en vandaar met een andere route door het Nationaal Park Dwingelerveld over de heide weer terug naar Ruinen.

route zondag 141 km
route zondag 141 km

Maandag 11 September (laatste dag fietsweekend)

Maandagmorgen hebben we de laatste route van 66 km gereden in Oostelijke richting naar Oosterhesselen waar Hans nog 8,5 jaar heeft gewoond.  De route ging richting Gijsselte en na een mooi stukje door het bos naar Fluitenberg en langs de Noordkant van Hoogeveen. Daarna naar Tiendeveen, Nieuw-Ballinge, weer een stukje door een bos (’t Hooge Loo) naar Gees en Oosterhesselen. Verder door Meppen met weer een paar mooie stukjes beschut door het bos naar Mantinge en via Drijber en Pesse weer terug naar Ruinen. Er stond deze dag ook in Drenthe wel veel wind, maar gelukkig hebben we een groot deel beschut gereden door de bossen. Terug bij de Stobbe hebben we eerst nog een keer geluncht voordat we rond 13.45 uur weer huiswaarts keerden.

Route maandag 66 km
Route maandag 66 km

Samenvattend:

Vrijdagmiddag begon het slecht met veel regen evenals zaterdagmorgen, maar Zondag was een mooie dag en was het de hele dag droog evenals maandagmorgen. Al met al was het weer een geslaagd fietsweekend met een prima sfeer, een uitstekend Hotel en prachtige routes. We hebben totaal 365 km gefietst. (Ongeveer 40 km minder dan gepland was I.v.m het slechte weer vrijdagmiddag en zaterdagmorgen) Het lange fietsweekend zit er weer op.

Kees

fotogreenmountain